Международната организация Репортери без граници призова белгийските власти да не приемат

...
Международната организация Репортери без граници призова белгийските власти да не приемат
Коментари Харесай

Белгийски закон заплашва журналисти със затвор

Международната организация " Репортери без граници " призова белгийските управляващи да не одобряват нов закон, съгласно който разгласяването на класифицирана информация от публицисти би било наказуемо с до пет години затвор, предадоха организациите. Съгласно член 22 от законопроекта журналисти могат да бъдат санкционирани до 5000 евро, до момента в който лицата, подаващи сигнали, ще бъдат изправени пред заплахата от 5 година затвор.  " В настоящия си тип този законопроект може да инкриминира проверяващата публицистика и да заплаши правото на информация на белгийската общност ", коментира Полин Адес-Мевел от организацията.

В мнение, издадено в края на юни, Държавният съвет на Белгия предизвестява, че необятната дефиниция на законопроекта може да наруши правосъдната процедура за правото на информация, произлизаща от Европейската спогодба за правата на индивида. Това мнение се споделя от Генералната асоциация на белгийските професионални публицисти, която изрази угриженост по отношение на въздействието на законопроекта върху свободата на изложение.

Правителството отговори, че законопроектът ще бъде променен, преди да бъде импортиран още веднъж в кабинета и Народното събрание.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР